5.2.2015

Puhtaamman ruoan puolesta

 Usein kävellessäni kaupassa ja tutkiessani eri ruokien tuoteselosteita, tulen hyvin surulliseksi. Tavalliset ruokakaupat ovat täynnä erilaisia akuutteja välipaloja, kuten smoothieita, välipalapatukoita, proteiinijuomia, valmisruokia, pakasteannoksia, suolattuja/sokeroitua mitä vain ym. Sisällysluettelosta en tunne puoliakaan, E-koodit valtaavat suurimman osan tilasta ja vehnäjauho sekä sokeri löytyvät aivan liian monesta. Ylimääräisiä täyteaineita lisätään liian herkästi mihin tahansa ruokaan. 


 Suurin murheeni aikoinaan oli kunnollisen mehun löytäminen. Lähes kaikki kauppojen hyllyiltä löytyvät mehut on valmistettu tiivisteestä, useat sisältävät sokeria ja muutamia lukuun ottamatta ovat pastöroituja. Pastörointi tarkoittaa tuotteen kuumentamista n.70 °c, jotta sen säilyvyysaika pitenisi ja mahdolliset tautia aiheuttavat mikrobit tuhoutuisivat. Bakteerit eivät aina ole pahasta, sillä ihmiskeho tarvitsee niitä pitääkseen vastustuskykyä yllä. Turha tuotteiden "puhdistaminen" kadottaa tärkeät vitamiinit ja antioksidantit, joita oikeasti tarvitaan. Sen jälkeen moniin tuotteisiin sitten lisätään D-, C- ja muita vitamiineja. Korvataan luonnollinen luonnottomalla. 


 Puhtaan ruoan löytäminen on käynyt työlääksi. Mainokset tihkuvat terveellisyyttä ja laihduttajan unelmia, mutta tuoteseloste usein kertoo muuta. Täytyy olla tarkkana, ettei tule huijatuksi. Luomu- ja ekokaupoista tietenkin löytyy luonnollista ruokaa, mutta niitäkään ei ole aina ja kaikkialla saatavilla. Itse alusta loppuun valmistettu ruoka on aina paras vaihtoehto. Niin mehuissa, kuin illallisissakin. Kuitenkin täytyy muistaa, että suurin vastuu on meillä kuluttajilla. Mille brändille tai tuotteelle annamme tukemme, rahamme ja terveytemme.


 Kiire ja nälkä ovat huono yhdistelmä ja silloin tulee usein tehtyä huonoja päätöksiä ravinnon suhteen. Hyvä tapa on tehdä illalla isompi ateria, josta voit syödä seuraavana päivänä myös lounaan. Tehdä suurempi satsi aamiaista, josta voi syödä iltapalan. Samaa ruokaa ei tietenkään jaksa montaa päivää syödä. Silloin voi myös pakastaa osan ruoasta ja kiireen tullen napata valmiita annoksia pakastimesta. Mehuakin voi tehdä suurempia annoksia kerralla ja laittaa osan pakkaseen. Näin on mahdollista välttyä monilta kiusauksilta tarttua epäterveellisiin vaihtoehtoihin. 


 Nykypäivinä tarjonta on onneksi kasvanut ja joistakin ruokakaupoista voi jo löytää esim. voimaruokia ja salaattibaareja. Ymmärrys ja kiinnostus ravintoa kohtaan on lähtenyt hienoon nousuun. Pahoinvoinnin aikakausi on päättymässä ja hyvää oloa haetaan herkemmin. Näin myös valikoimat laajenevat ja etsiminen helpottuu. On hyvä tietää mitä suuhunsa laittaa ja olla kiinnostunut siitä. Mistään asiasta ei kuitenkaan kannata tehdä stressiä tai ongelmaa, niitä on tarpeeksi jo muualla. 
               
                                    Herkullista loppuviikkoa!
1 kommentti:

  1. Anonyymi2/05/2015

    Juuri näin,niin jaksaa suomen pimeässä eteenpäin.

    VastaaPoista