Usein kävellessäni kaupassa ja tutkiessani eri ruokien
tuoteselosteita, tulen hyvin surulliseksi. Tavalliset ruokakaupat ovat täynnä
erilaisia akuutteja välipaloja, kuten smoothieita, välipalapatukoita,
proteiinijuomia, valmisruokia, pakasteannoksia, suolattuja/sokeroitua mitä vain
ym. Sisällysluettelosta en tunne puoliakaan, E-koodit valtaavat suurimman osan
tilasta ja vehnäjauho sekä sokeri löytyvät aivan liian monesta. Ylimääräisiä
täyteaineita lisätään liian herkästi mihin tahansa ruokaan.
Suurin murheeni aikoinaan oli
kunnollisen mehun löytäminen. Lähes kaikki kauppojen hyllyiltä löytyvät
mehut on valmistettu tiivisteestä, useat sisältävät sokeria ja muutamia lukuun
ottamatta ovat pastöroituja. Pastörointi tarkoittaa tuotteen kuumentamista
n.70 °c, jotta sen säilyvyysaika pitenisi ja
mahdolliset tautia aiheuttavat mikrobit tuhoutuisivat. Bakteerit eivät aina ole
pahasta, sillä ihmiskeho tarvitsee niitä pitääkseen vastustuskykyä yllä. Turha
tuotteiden "puhdistaminen" kadottaa tärkeät vitamiinit ja
antioksidantit, joita oikeasti tarvitaan. Sen jälkeen moniin tuotteisiin sitten
lisätään D-, C- ja muita vitamiineja. Korvataan luonnollinen
luonnottomalla.
Puhtaan ruoan löytäminen on
käynyt työlääksi. Mainokset tihkuvat terveellisyyttä ja laihduttajan unelmia,
mutta tuoteseloste usein kertoo muuta. Täytyy olla tarkkana, ettei tule
huijatuksi. Luomu- ja ekokaupoista tietenkin löytyy luonnollista ruokaa, mutta
niitäkään ei ole aina ja kaikkialla saatavilla. Itse alusta loppuun valmistettu
ruoka on aina paras vaihtoehto. Niin mehuissa, kuin illallisissakin. Kuitenkin
täytyy muistaa, että suurin vastuu on meillä kuluttajilla. Mille brändille tai
tuotteelle annamme tukemme, rahamme ja terveytemme.
Kiire ja nälkä ovat huono
yhdistelmä ja silloin tulee usein tehtyä huonoja päätöksiä ravinnon suhteen.
Hyvä tapa on tehdä illalla isompi ateria, josta voit syödä seuraavana päivänä
myös lounaan. Tehdä suurempi satsi aamiaista, josta voi syödä iltapalan. Samaa
ruokaa ei tietenkään jaksa montaa päivää syödä. Silloin voi myös pakastaa osan
ruoasta ja kiireen tullen napata valmiita annoksia pakastimesta. Mehuakin voi
tehdä suurempia annoksia kerralla ja laittaa osan pakkaseen. Näin on
mahdollista välttyä monilta kiusauksilta tarttua epäterveellisiin
vaihtoehtoihin.
Nykypäivinä tarjonta on onneksi
kasvanut ja joistakin ruokakaupoista voi jo löytää esim. voimaruokia ja
salaattibaareja. Ymmärrys ja kiinnostus ravintoa kohtaan on lähtenyt hienoon
nousuun. Pahoinvoinnin aikakausi on päättymässä ja hyvää oloa haetaan
herkemmin. Näin myös valikoimat laajenevat ja etsiminen helpottuu. On hyvä
tietää mitä suuhunsa laittaa ja olla kiinnostunut siitä. Mistään asiasta ei
kuitenkaan kannata tehdä stressiä tai ongelmaa, niitä on tarpeeksi jo
muualla.
Herkullista loppuviikkoa!
Juuri näin,niin jaksaa suomen pimeässä eteenpäin.
VastaaPoista